Варненски ортопеди оперират с модерна апаратура

  • 12 януари 2019, 13:38
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 11 %d0%b5%d1%85%d0%be

Модерен ехографски апарат от ново поколение, оборудван специално за приложение в мускулно-скелетната система, получи Катедрата по ортопедия и травматология към варненския Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Той ще се използва както за хирургични ортопедични интервенции, така и за научноизследователската и обучителната дейност в университета.

В България за първи път се внедрява подобен апарат от високо поколение, който традиционно се използва в елитните клиники в Европа, съобщиха от университета. Новата апаратура дава възможност както за високоспециализирана диагностична и предоперативна дейност, така и за извършване на оперативни интервенции под ехографски контрол.

Първата операция, която лекарите извършиха, бе ахилотомия под ехографски контрол. Процедурата е част от лечението на  криво ходило, но с помощта на новия апарат специалистите получават точна информация за прецизността на извършената интервенция и на резултатите.

„Ще използваме ехографския апарат за предоперативен и следоперативен скрининг, при големи костни операции, при предоперативно планиране на раменна, ахилесова и тазобедрена патология, както и при травми от спешен порядък. Апаратът дава безспорно точна картина и при ранен бебешки скрининг на тазобедрената става“, обясни проф. д-р Димитър Райков, ръководител на Клиниката по ортопедия и травматология.

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!