Варненските художници почитат св. Лука с изложба

  • 16 октомври 2019, 20:02
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%b3%d1%85%d0%b3

На първия иконописец и покровител на художниците свети Лука е посветена традиционната ежегодна изложба на варненски автори, организирана от местното Сдружение на художниците. Тя ще бъде открита в петък от 18 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.                                                                                                                         

Експозицията ще представи живопис, графика и приложни изкуства на десетки автори от различни поколения – утвърдени творци, които презентират варненската художествена традиция в национални и международни форуми, художници от младото поколение, вече разпознаваеми, които активно участват в културата на града, както и млади хора, които все още нямат дебюти със самостоятелни изложби. В галерията ще могат да се разгледат творби с различни концептуални и тематични търсения, различни изразни средства и художествени техники, жанрове и сюжети. 

Дружеството на варненските художници е основано на 16 юни 1942 г. в сградата на Мъжката гимназия като организация на професионален принцип с 27 членове и председател Стефан Гъдуларов. На 9 януари 1944 г. се открива първата изложба на дружеството в залата на Еврейския дом в присъствието на тогавашния кмет на Варна Петър Стоянов. Следва реализиране на множество общи художествени изложби и изнасяне на беседи в областта на изкуството. С историята на дружеството е свързан Константин Щъркелов, който подкрепя каузата за създаване на постоянна галерия. Съвременните автори наследяват идеята за професионална общност, която да ги обедини около изкуството и неговото представяне пред публиката на града.

Изложбата може да се разгледа до 6 ноември.