Варненското село Осеново с двоен празник на 24 май

  • 23 май 2019, 21:01
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 23 %d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be

Двоен празник ще отбележат жителите на с. Осеново, община Аксаково, утре. В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост се навършват и 140 години от основаването на селото, чийто традиционен събор е на тази дата.

Юбилеят ще е повод за много музика, танци и песни в центъра на селото. Празничната програма ще започне в 16 ч. Сред участниците са Димитър Туджаров – Шкумбата, танцовият състав „Аксаково“ и народен оркестър с ръководител гайдаря Алексей Енчев.

Осеново е разположено едва на 3 км от морския бряг, между двата най-големи курорта на Северното Черноморие – Албена и Златни пясъци. Напълно е електрифицирано и водоснабдено, с добра пътнотранспортна връзка с Варна, с която го свързва и редовна автобусна линия. Затова в последните години се обособява като вилна и жилищна зона на областния център, в която са се заселили и над 15 чуждестранни семейства.

В района, където е разположено днешното Осеново, е имало старо селище, остатъци от което са открити в местността Калето. При разкопки там са намерени медни монети от времето на византийския император Константин Велики.

В днешния си вид селището е създадено през XIX век, след Кримската война. Старото му име е Диш будак и до 1877 г. е било заселено с черкези, които го напускат след Освобождението. Преименувано е на Осеново през 1934 г.