ВАС сложи край на изборна драма в село

  • 12 февруари 2020, 12:34
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be %d0%b1%d0%be%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%be

Върховният административен съд потвърди решението на Административния съд във Варна, с което бе обявен за недействителен изборът на Дамян Дамянов за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия. В мотивите си последната инстанция сочи, че твърдението на касационния жалбоподател за необоснованост на съдебното решение е без правно основание.

Както е известно, Дамянов бе кандидат на ГЕРБ и бе първоначално обявен за спечелил първия тур на изборите на 27 октомври миналата година. След жалба от опонента му от БСП Живко Панев за необичайно големия брой на недействителните бюлетини в двете избирателни секции бе започнато съдебно производство. Две съдебно-технически експертизи доказаха, че вотът на избирателите е опорочен с използване на химикалки с изчезващо мастило.

През декември миналата година Административният съд във Варна отмени избора на Дамянов за кмет на Бозвелийско. В началото на януари и Общинската избирателна комисия в Провадия прекрати правомощията му като кмет заради наложеното му наказание „лишаване от свобода” за умишлено престъпление от общ характер. От комисията уточниха, че Дамянов е осъден условно на три години затвор за участие в организирана престъпна група. Присъдата му е в законна сила от 19 ноември миналата година.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване и отмяна. Докато бъдат насрочени частични местни избори, функциите на кмет в селото с решение на Общинския съвет в Провадия изпълнява местният жител Иван Параскевов.