Василовци прибра „Багачина пее и танцува”

  • 30 юни 2018, 14:10
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium baga4ina 3

Самодейци и любители на местния фолклор от общините Лом, Брусарци и Медковец днес имат общ празник, съобщиха от читалището на селото, негов домакин – Василовци. Събират се за 11-ти път за фолклорния събор „Багачина пее и танцува”.

Заради лошото време, сцената от красивата местност „Багачина” край ломското село Сталийска махала е преместена в салона  на читалището във Василовци. Това не е пречка над 100 певци, танцьори и разказвачи от читалища, пенсионерски клубове и старчески домове да покажат свето изкуство.

Тази година съборът започна с изпълнене на стихотворението „Градушка” на Пейо Яворов. Прочувствено го декламира младият самодеец от Василовци Михаил Велев. По традиция за събора се  събира хилядна публика. Сред хората са и кметовете на трите общини  Пенка Пенкова, Венцислав Евгениев и Наташа Михайлова.

„Багачина” е историческа местност, известна още от римско време. Затова в нея се е организирал събор от далечни времена, който преди повече от 30 години е бил изоставен. Възстановен е преди 11 години като празник на народните песни, танци, традиции и бит. Няма конкурсен характер, но групите и индивидуалните изпълнители получават грамоти за участие. След фолклорната програма започва  веселие, което продължава до стъмване.