Васко Стоилков: Имаме потенциал и амбиция да върнем хората в селата

  • 31 октомври 2014, 16:13
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54525292a88eb

Кметът на община Сливница Васко Стоилков е трикратен победител в конкурса Кмет на месеца.  В интервю за kmeta.bg, той разказа за проектите, които е реализирал, както и за тези, които предстоят да бъдат изпълнени. Градоначалникът разкри и защо община Сливница има потенциал да се превърне в едно от най-добрите места за живеене в България.


- Г-н Стоилков, вие сте трикратен победител в конкурса „Кмет на месеца“, в темите образование, спорт и инфраструктура. Как успявате да се развивате едновременно в три толкова важни пера?


- Според мен, за всяка една община тези три сектора са приоритетни. Затова ние наблягаме на тях, като влагаме много енергия и усилия. В същото време се стараем да не пренебрегваме и всички останали сектори.


- Кои са инфраструктурните проекти, с които се гордеете?


- Това безспорно са пътищата. До три села в общината беше изключително трудно да се стигне. А сега, всеки който да тръгне към тях, казва че пътува по европейски път. Друго нещо, с което се гордея и ми носи удовлетворение е това, че успяхме да изчистим коритото на реката. Това го направихме още миналата година. Сега, когато чувам за многобройните проблеми след обилните валежи в цялата страна се радвам, че при нас такива не е имало.


- С кои кметове от вашата община сте работил най-ползотворно до сега?


- Искам да изкажа специални благодарности на кмета на село Алдомировци – Тодор Петков. С него успяхме да решим един много сериозен проблема с водата. Близо 36 години селото бе на воден режим! През летния сезон един ден едната махала има вода, в следващия ден – другата. Селото е голямо, има 1500 постоянни жители, като в събота и неделя пристигат допълнително хора, които имат вили в него. Затова ние се заехме с сериозно с проблема. Вече сме направили сондаж, изкарали сме дебит и в момента строим тръбопровод. Нядаваме се скоро този многогодишен проблем да се реши окончателно.


- Какви други планове имате, свързани с инфраструктурата?


- Съвсем скоро предстои да започнем проект за 7 млн. лева. Той включва изграждането на 4 пътя. Те водят към три села, а един от тях към София. Към тези села никога не е имало асфалтов път. Те са невероятно красиви и препоръчвам на всеки да дойде да ги посети. Интересното е, че в миналото, с течение на времето, те сами са се изградили като населени места, но в последствие хората са избягали от тях. Едно от тях е село Бахалин, което е близо до популярното село Извор, за което се снимаше известен български сериал. Първоначално обаче, хората са се заселили в Бахалин и в последствие са отишли в Извор. Според мен, където е текло пак ще тече и когато сме готови с пътя, село Бахалин отново ще се засели.


- Имате ли амбиции да съживите и някое друго село в общината?


- Да, това е село Пищане – старо населено място, което едва ли е познато на много хора. Интересното в него е, че то има широколистна и иглолистна гора една до друга, както и река. С две думи то има всички условия да бъде населено. Когато пътят към Пищане бъде готов, от столицата ще се стига до там за около половин час.


- Кое е най-голямото предимство на Вашата община?


- Най-голямото предимство на нашата община е това, че освен, че притежаваме красива природа сме и много близо до София. Когато си откъснат от големия град губиш много, а ние се намираме на 30 км. от София. Освен това до нашите села се стига целогодишно. Не е както в планините, където през зимата не може да се достигне. Пътищата при нас се чистят и където и да живееш в нашата община, можеш да стигнеш по всяко време на годината. Целта ни е да станем едно от най-добрите места за живеене в България. Имаме чарът на малките населени места, като в същото време сме близо и до най-големият град в страната.


- Как жителите на Сливница приемаха Вашите цели в началото мандата Ви?


- Интересното е, че когато станах кмет и говорих пред моите съграждани за целите, които имам, всички ме гледаха с едно голямо недоверие. Даже ми се чудеха, че мога да обещавам подобни грандиозни неща. А сега, с всеки проект, който реализираме, тези които бяха скептично настроени вече вярват, че нещата могат устойчиво да се променят към по-добро. Каня всички, които не са посещавали нашия район да го направят.