Васко Василев с концерт навръх юбилея

  • 14 октомври 2020, 07:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 79092921 10156396526146121 4113931130233683968 o

Днес юбилей чества световноизвестният български цигулар Васко Василев. Роден е на 14 октомври 1970 г. в София.

Още от петгодишен има изпълнения пред публика, а на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча.

На десет години получава правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този период от седем години печели Международните конкурси „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Италия.

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист. 

Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.

През октомври 2016 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен. При удостояването си Василев заявява: „Аз имам и други награди, но за мене наградата „Кирил и Методий“ – все пак това е българска награда, е най-хубавата“.

По повод своята 50-годишнина Васко Василев ще изнесе днес концерт в София в клуб Joy Station. 

Луксозна книга албум на фотографа Христо Русев и филм на журналиста Георги Тошев подгряват 50-тия рожден ден на най-известния български цигулар в света

Книгата е издадена от "Книгомания" и включва уникални фотографии от сцената, градове, бекстейдж по време на турнета в Испания, Великобритания, Япония и България.

Две години фотографът Христо Русев придружава Василев по време на негови пътувания. По същото време журналистът Георги Тошев решава да включи Василев в новата си поредица „Децата на Другата България".