Вдигат 120 средновековни къщи край Варна

  • 07 август 2018, 06:56
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4 800x445

Над 100 български къщи от Средновековието ще бъдат построени край "Исторически парк" в близост до Варна. Комплексът ще се състои от 120 средновековни сгради от Второто българско царство, които ще потопят посетителите в славното ни минало. Такива до момента в страната не са изграждани и няма запазени от средновековието, а има само възрожденски къщи, обяснява изпълнителният директор на „Исторически парк“ АД Ивелин Михайлов. Комплексът е на площ от 70 декара и ще има дирекна връзка с „Исторически парк“. Вече има купувачи на къщи от англичани, италианци, китайци и българи, поясни Михайлов, цитиран от financebg.com.

"Нашият екип е проектирал всеки детайл по начин, който следва посоката на развитие на българската култура от тази епоха, но осъвременен, за да може посетителят да се чувства комфортно, но без да губи усещането, че е пътешественик във времето", допълва Ивелин Михайлов.

"Има огромна разлика между българските възрожденски къщи и българските средновековни къщи. Културата ни запада по време на османското владичество, докато по време на българските царства ние имаме най-високата култура в Европа. Тя е характерна само за България и Византия, но ще може да се види само при нас по простата причина, че Византия вече не същесвува", подчертава той. Според него туристите за първи път и само тук ще могат да се потопят в тази прекрасна култура. Материалите, които ще бъдат използвани са камък, дърво, керамика и тухли, които са характерни за строителството по това време. Баните ще бъдат направени със специално изработени керамични плочки, които ще демонстрират високото ниво на развитие на българските керамични школи. Съдовете и приборите ще бъдат най-високите български културни достижения от тази епоха. Всеки отседнал в комплекса ще може да си поръчва уникалните храни от ресторантската част в „Исторически парк“, които възстановяват тракийска, римска, българска и византийска кухня.

Снимка: financebg.com