Вдигат мост край с. Любеново, Ивайловград ще има агроборса

  • 10 февруари 2016, 15:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0aed68 5aba 8293

Жителите на хасковското село Любеново скоро ще се радват на нов мост, а този на пътя за село Динево ще бъде основно реновиран с държавни средства. 7 общини в Хасковска област са включени в Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на изоставащи райони. 


Програмата е разработена от Националния център за териториално развитие по поръчка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта е привличане на инвестиции, постигане на растеж и откриване на нови работни места.


Хасковска община е вписана в програмата с изграждане на мост на пътя за Любеново и рехабилитация на моста в Динево. Предвидено е почистване и корекция на коритото на река Хасковска. В следствие на валежите и снеготопенето преди година придошла вълна по реката заля стария мост за Любеново и разкъса мантинелите му.


В първия етап на новата инвестиционна програма са планирани и реконструкция на пътни отсечки, подобряване на ВиК инфраструктурата в общините Харманли, Стамболово, Минерални бани.


Сред останалите приоритетни проекти за финансиране от държавния бюджет са изграждане на пазар на производителя в Любимец и на агроборса и зърно-база за съхранение и реализация на местна продукция в Ивайловград. За стимулиране на биоземеделието е предвидено създаване и функциониране на агроекологичен център в Ивайловград. Пак там се планира формиране на стопанско-икономическа зона за бъдещи инвеститори. За насърчаване на туристическия отрасъл ще се ремонтират общинските пътища доисторическите обекти - крепостите Лютица и Родостица.


За съживяване на икономиката в община Тополовград са планирани изграждане на мрежа от животновъдни ферми и мандра, и на малък индустриален парк.


Завършване на строителството на тополовградския язовир "Ханчето", укрепване на бреговете и корекция на речни корита в общината, изграждане и рехабилитация на пътни връзки към експонирани обекти на културното наследство също фигурират сред бъдещите инициативи. Необходимите средства за реализация на идеите МРРБ ще търси по оперативните рпограми на Евросъюза.


Още новини от Хасково и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.