Вдигат заплатите по Северното Черноморие

  • 29 март 2016, 09:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 4be4 9afc

Частният сектор в туризма по Северното Черноморие вдига възнагражденията с над 15 на сто за новия сезон, съобщи председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров.


По думите му браншът изпитва недостиг на кадри при очакванията за много силно лято. Шеф-готвачите, които управляват кухни от 100-150 души, започват с месечно възнаграждение от 1200 лева нагоре. Стартовата заплата при сервитьори и бармани е най-малко 500 лева, каза председателят на браншовата организация.


Димитров коментира, че при дефицита на персонал много от хотелиерите и ресторантьорите са успели да задържат специалисти от миналия сезон чрез проекти за обучения и повишаване на квалификацията.


Проблемът с кадрите ще бъде решен чрез дуалното обучение в професионалните гимназии, добави председателят на регионалната асоциация. Според прогноза на браншовата организация през настъпващия летен сезон се очаква ръст на руските туристи с над 10 на сто, а при германските - със 7 на сто, повече ще са и полските летовници.


Още новини от Добрич и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.