Вдигнаха къща за 2 часа, струва 4000 лв.

  • 06 юли 2017, 14:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 04 4

Днешният забързан начин на живот диктува условията, при които да съществуваме и правилата, с които да се съобразяваме. В стремежа си да отговорят максимално на съвременните условия, редица архитекти търсят начини за по-бързо и по-евтино строителство на жилища, но при това да се запази високото ниво на качество.

Thumb 01 25 678x381

Пример за това е Япония, където строят къща за 2 часа. Изградена е така, че да може да се живее в нея не по-малко от … 300 години. Цената също е доста примамлива – 2000 USD, което е около 4000лв.

Японската компания Japan Dome House се занимава със строителството на куполни къщи от полипропилен от близо 15 години, но интересът към тях се повява след земетресението от 7-ма степен по Рихтер в Япония през април 2016 г.

Thumb 05 3

Удивителното е, че след него комплексът Aso Farm Land, състоящ се от 480 куполни къщи от полипропилен, остава непокътнат.

Подобни жилища имат редица предимства, като основното е бързото строителство и въвеждане в експлоатация. За изграждането на един такъв куполен имот отиват около 2 часа.

Thumb 03 6

Блоковете от полипропилен се обработват с огнеупорна течност. След това се режат отвори за врати и прозорци. Получената конструкция се шпаклова. Куполовидната форма не е избрана случайно. Учени гарантират, че точно тя ще издържи и най-силното земетресение.

Подобни къщи ще започнат да се строят скоро и в България.

Thumb  w850