ВЕЦ "Панчарево" - първата на Балканите

  • 01 ноември 2020, 09:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium capture

ВЕЦ "Панчарево" в с. Кокаляне е пусната в експлоатация на 1 ноември 1900 г., с което се поставя началото на общественото електроснабдяване в България. Централата осигурява електричество за осветление, за електрически трамвай и двигателна сила за индустриалните предприятия в София, с което я нарежда сред първите електрифицирани европейски столици.

Строителството е извършено от Дружеството на Големите строителни предприятия на Марсилия, а монтажните работи - от фирмата "Оерликон". Първоначално машинната зала е оборудвана с 4 турбогрупи, производство на "Пикард & Пикте"- Женева с хоризонтален вал и мощност на вала 500 к.с. Генераторното напрежение е 8000 V, а ниското - 150 V.

Централата е действаща до началото на 80-те години на XX век.

Националният политехнически музей ползва сградния фонд от 1975 г. Безвъзмездно са предадени главната постройка с машинната зала, командното отделение и административните сгради. През 1986 г. по настояване на музейните специалисти Националният институт за паметници на културата декларира ВЕЦ "Панчарево" като паметник на културата. 

На снимката : ВЕЦ „Панчарево“ в началото на XX век, снимката е на Pancharevo-bg.com