Вече 5 години 4-вековен храм посреща отново миряни

  • 07 декември 2019, 17:32
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 555

Старинната църква „Свети Димитър" в град Билица, строена в периода 1640 - 1670 година, посреща миряни от страната и чужбина вече над 5 години. До 2014 г. тя бе в руини, ползваше се като склад. Местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог – отец Янко Русков, се заеха с нелеката задача да върнат блясъка на храма. Започна събирането на църковни пари и дарения за ремонт на сградата, която е на площ от около 60 квадратни метра.

На храмовия празник Неврокопският митрополит Серафим освети възкресения храм, в който всичко бе възстановено в автентичния му вид.  Светата обител е втората по старост в целия Пирински край, след църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско. Затова в нея често влизат гости на община Белица, за да запалят свещ и да се помолят.

За нейното възстановяване помагали не само християните, но и мюсюлманите в населеното място.

Началото на строителството на "Св.Димитър" започва някъде около 1640 година. На няколко пъти местните са принуждавани да събарят основите на храма, но после пак започвали градежа. В днешния си вид църквата е вдигната през далечната 1716 година. Прави впечатление, че е много ниска постройка, частично вкопана в земята, за да не се издига покривът й по-високо от минарето на джамията. Намира се близо до площада "Брего" в западната част на Белица. Стенописите и иконописите са запазени, само са реставрирани.

Храмът бил пред събаряне през 90-те години на миналия век. Местните хора спасили цъквата от багерите, макар че светата обител била в окаяно състояние. Но поставили ключ и катинар на входната врата, за да се гарантира, че няма да има нещастен случай с някой мирянин вътре. Докато не я възкресили от пепелта. Сега се гордеят, че са спасили църквата, която отново е с отворени врати и в нея миряни палят свещи и се молят за здраве и благоденствие.