Вече 50 г. резерват „Скакавица” е защитена територия

  • 29 март 2018, 08:01
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%a0%d0%b5%d0%b7%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82 %d0%a1%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b0

Навършиха се 50 години от обявяването на резерват „Скакавица” за защитена територия. По този повод на 30 март (петък), от 10 часа в Посетителския център на Национален парк „Рила“ в Паничище дирекцията на парка и СУ „Христо Ботев”-Сапарева баня ще проведат екологична образователна програма за защитената територия. 

Предвидените инициативи включват откриване на юбилейна експозиция „Национален парк „Рила“ - ретроспекция“, представяне и прожекция на филма „Национален парк „Рила“ и зоната на вечните снегове“, презентации и беседи от експертите на Националния парк за биологичното разнообразие и забележителности на парка и резерват „Скакавица”. Дирекция „Национален парк „Рила“ ще предостави образователни помагала и информационни материали на природозащитна тематика, които да се използват при провеждане на образователно-възпитателния процес с екологична насоченост в учебното заведение.

„Скакавица” е един от малките български резервати. Площта му е само 70,8 ха. Резерватът се намира в северозападния дял на Рила планина, разположен между 1850 и 2050 м н.в. Той е типично горски резерват, в който се опазват естествени вековни гори от бяла мура.

За посетителите със специални интереси е изграден ботанически маршрут „Приятели на растенията от хижа Скакавица до водопад Скакавица“, където могат да видят защитени растения и животни, характерни и забележителни пейзажи в района на резервата.