Вечер на поезията в Търговище

  • 04 май 2017, 21:30
  • Default profile Автор Симона Алексиева
Medium dsc04865

SONY DSC

Любителите на писаното слово се потопиха във вечер на поезията, деликатно и хармонично украсена със звуците на китара и топъл музикален глас. Това се случи по време на творческа среща във фоайето на Регионална библиотека „Петър Стъпов”. Писателката Неда Антонова представи пред търговищка публика творчеството на поетесите Елена Денева, Виолета Христова и посмъртно на Галя Вазова.

„Толкова много чар и поезия на едно място и в един и същи час! Това е голям шанс за поетичните души в Търговище”, каза още в началото на срещата Неда Антонова.

SONY DSC

Младата и талантлива Елена Денева има изключително много почитатели в социалната мрежа, нейните стихове са популярни не само в интернет и са любимо четиво на хора от различни възрасти и поколения. В Търговище Елена представи стиховете от най-новата си, пета по ред книга, носеща името „Благословени върхове на пръстите”. „Думите, които Елена използва, като любов, душа, сърце, новата, съвременна поезия избягва. Но при това младо и талантливо момиче тези думи са живи, пълноценни, дишат по нов начин, Елена им връща смисъла, значението, живия контекст”, сподели пред търговищката публика Виолета Христова, не само като автор и председател на Литературен кръг Смисъл, но и в ролята си на издател на творчеството на Елена Денева.

SONY DSC

Песни по текстове на Елена Денева представи Красимир Първанов, тандем, на който търговищката публика подари своето възхищение и емоционалност.

„Елена разпознава света като свой – и вчерашния, и днешния, и утрешния, държи го този свят за ръката и за пулса, толкова млада и талантлива”, коментира Виолета Христова.

Тя разказа пред гостите в библиотеката повече за Литературен кръг „Смисъл”, за книгите, издадени до момента, за авторите в него, за издадената посмъртно книга на Галя Вазова и за поезията, която винаги ще бъде жива, независимо от времето, от мястото, от иновациите, от всичко, което ни заобикаля.

В края на творческата среща директорът на РБ „Петър Стъпов” Росица Куцарова връчи свидетелства за дарение на поетесите, които подариха свои книги на търговищката библиотека.