1435327565
Oбщина

Велики Преслав

ВИЖ общините (10 общини)

Община Велики Преслав е разположена в Североизточна България, част от област Шумен. Общината се състои от 12 населени места — един град (Велики Преслав) и 11 села. Административен център е град Велики Преслав. Общината има площ от 277,6 km². Граничи на север и изток с община Шумен, на югоизток с община Смядово, на югозапад с община Върбица и на запад с община Търговище. От юг до общината се достига през Ришкия и Върбишкия проход.

Административният център на общината - гр. Велики Преслав, е основан преди повече от 1110 години като град крепост. През 893 г. е провъзгласен за столица на българската държава.Тук се намирали Дворецът на владетелите, Дворецът на епископа, а впоследствие - на Патриарха.

Преслав е средище на духовен и книжовен живот, свързва се със славянската писменост и със Златния век на българите.Днес останките на многобройните църкви, манастири, работилници, ателиета и дворци могат да се разгледат в Националния историко-археологически резерват Велики Преслав, а шедьоврите на древните майстори - рисувана керамика, печати, накити, оръжия и др. - в Археологическия музей.

Контакти:

ул. "Борис Спиров" 58
тел.: 0538/ 443 15
факс: 0538/ 445 37

info@velikipreslav.bg