Велико Търново иска 1.3 милиона лева за укрепване на хълма Трапезица

  • 23 ноември 2014, 16:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 538f0952652c0

Кметът на Велико Търново Даниел Панов е получил уверение от министъра на културата, че държавата ще съдейства за укрепването на хълма Трапезица, от който се ронят камъни. От отломките се жалват жители на кв. „Асенов“, които на специална пресконференция споделиха, че се страхуват за живота и имотите си, и дори заплашиха с гражданско неподчинение.


Старата столица очаква да бъдат отпуснати 1,3 млн. лв. с които ще се укрепва хълма. Със средствата ще се подобрява и инфраструктурата в кв. „Асенов“.


"Многократно община Велико Търново е алармирала държавните институции за съществуващите проблеми, които могат да се решат с държавна подкрепа", каза за kmeta.bg инж. Даниел Панов.


 

Преди повече от 2 седмици администрацията е започнала процедура за проектиране на пътно съоръжение, което да отвежда трафика в кв. „Асенов“ по околовръстен маршрут.


Тези мероприятия ще се впишат и в честванията на 830 години от въстанието на Асен и Петър, които ще се провеждат догодина.


В крайбрежния квартал „Асенов“ се намират църквите "Св. 40 мъченици", "Св. Св. Петър и Павел" и "Св. Димитър", която е свързана с обявяване въстанието на Асен и Петър. Там са също и подходите към крепостите "Царевец" и "Трапезица".