Велико Търново посреща най-новите късометражни филми

  • 27 април 2017, 20:30
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium festival

festival-

Най-новите късометражни филми в България,  Европа и света ще бъдат прожектирани в рамките на седмица във Велико Търново. Старата столица посреща Международния филмов фестивал “In The Palace”. Съвременното кино изкуство ще бъде представено от 30 април до 7 май в клуб „ТАМ”, от 17, 19 и 21 ч. всеки ден.

Четиринадесетото издание на фестивала се провежда в София, Велико Търново, Варна и Балчик, по инициатива на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Най-мащабният по рода си арт форум у нас е продължение на събитието „В дворците на морската, старата и новата столици на България”, започнало през 2014 г. Националната вълна от последователни филмови прожекции е част от общите прояви в София, Варна и Велико Търново – градове финалисти в надпреварата „Европейска столица на културата” – 2019. Фестивалът “In The Palace” подкрепя българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

В рамките на събитието във великотърновските училища с изучаване на чужди езици ще се проведат обучителните филмови ателиета. Международният екип на фестивала ще обсъжда с младежите общозначимите теми и проблеми на съвремието на испански, италиански, португалски и английски език.

Съпътстващо събитие към фестивала “In The Palace” е конкурсът за късометражно кино „48 Hours Tsarevgrad Film Chalenge” - проект, спечелил финансиране по общинската програма „Изкуство и култура”. Целта му е да провокира по атрактивен начин създаването на видеопродукции за Велико Търново, културно-историческото наследство на града, културния и социалния живот. Желаещите да участват следва да сформират екипи от максимум шест члена – режисьор, продуцент, оператор, монтажист, озвучител и осветител. Сюжетът на филмите ще бъде определен чрез жребий. Всичко, свързано със сценария, заснемането, монтажа и музикалното оформление на късометражните продукции следва да бъде изпълнено в рамките на 48 часа.

Продукциите, чиито екипи успешно изпълнят задачата, ще бъдат представени на специално организирана за целта прожекция. В рамките на седмица те ще бъдат достъпни за онлайн гласуване от страна на аудиторията. Победителят в конкурса ще получи безплатна акредитация за финала на „In The Palace International Short Film Festival” в края на юни в Балчик. Филмът ще бъде прожектиран пред международната публика на мащабния фестивал.

„IN THE PALACE International Short Film Festival” се организира от Фондация “Формат СФФ” и НЧ “Вещина”. Партньори са министерствата на културата и на младежта и спорта, общините Столична, Велико Търново, Варна и Балчик, Национален филмов център, Център за развитие на човешките ресурси и програмата Еразъм + на Европейската комисия, НДК, Държавен културен институт – Културен център “Двореца”, СУ “Св. Климент Охридски”, Фестивален конгресен център – Варна, НЧ “Надежда – 1869”, Италиански културен институт, Италианско посолство, Институт “Сервантес”, Испанско посолство, Културен и езиков център „Камойнш“ към Португалско посолство.