Велико Търново посреща Независимостта с палитра от културни събития

  • 03 септември 2015, 14:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 5a50 99c2

Велико Търново посреща Независимостта с пъстра палитра от културни събития. От 16 до 22 септември старата столица отново ще се превърне в национален център на духовния живот. Организатори на мащабните чествания на 107-годишнината от прокламирането на Независимостта на България са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Регионалният исторически музей и Общинската агенция по туризъм.


Летен кинофестивал е първият акцент в програмата. От 16 до 20 септември на сцената на Летния театър ще бъдат прожектирани филмите „Калоян”, „Борис I”, „Търновската царица”, „Сватбите на Йоан Асен II” и „Крадецът на праскови”. Входът ще е безплатен. Летният кинофестивал е част от програмата за националните чествания на 830 години от въстанието на Петър и Асен.


19 септември ще е посветен на латиното. „Ун Бесо Фиеста” ще забавлява малки и големи през целия ден в парк „Марно поле”. От 17,30 ч. В изложбените зали „Рафаел Михайлов” ще бъде открита експозицията „Цветове на светлината”. Вечерните часове са отредени за Нощта на Самоводската чаршия, която съчетава фолклор, изкуство и занаяти в едно.


Инициативата „Весело е в парка” е основна за 20 септември. Големият детски празник ще се проведе в парк „Марно поле”. От 19 ч. крепостта Царевец ще се превърне в арена на средновековната музика с концерт а групите „Ирфан” и „Кайно йесно слонце”.


Международният фестивал на военните оркестри ще се състои на 21 септември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Музикантите ще участват и в дефиле по ул. „Васил Левски” от 18,00 ч. Вечерта пък е посветена на обогатения триизмерен лазерен спектакъл „Величието на Асеневци”. Шоуто ще се излъчи върху фасадата на Държавната художествена галерия „Борис Денев” в 21,00 и 21,40 ч. Шоуто е доразвито и е още по-атрактивно. От 22,00 ч. в клуб „Мелон” ще свири джаз трио „Sound Underground” от Флорида.


По традиция празничният 22 септември започва със света литургия в храма „Свети Четиридесет мъченици”, която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий. Следват водосвет, поръсване на бойното знаме на НВУ и флаговете на институциите, военен ритуал за издигане на националния трибагреник, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Независимостта на Царевец и шествие до паметника „Майка България”. По обяд военните оркестри от Международния фестивал ще сътворят шоу-програма в центъра на Велико Търново, а след тях следват изпълнения на местни групи и изпълнители. Концерт на формация „Канарите” и Голямото търновско хоро ще съберат любителите на фолклора между 17,00 ч и 18,30 ч.


Кулминацията на честването на Независимостта започва в 19 ч. на площад „Цар Асен I” със строеви хватки и тържествена проверка. Финалът ще бъде поставен с аудио- визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации.


През целия ден на 22 септември ще се влиза безплатно в църквата „Свети Четиридесет мъченици, Царевец и музей „Нова и най-нова история”. Регионалният исторически музей пък организира екскурзоводски тур „По стъпките на държавността”.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.


Още новини от Велико Търново и региона вижте ТУК.