Велико Търново посреща Нощта на литературата в храм на Асеневци

  • 10 май 2017, 17:15
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium vt hram 1

vt-hram-1

Велико Търново ще посрещне европейската Нощ на литературата в средновековния храм „Св. св. Петър и Павел”, строен по времето на Второто българско царство и първите Асеневци. Светинята ще бъде водещо читателско „гнездо” по време на събитието тази вечер. На всеки 30 минути от 18 до 22 ч. четец ще декламира литературни откъси от европейски автори, преведени на български.

Първоначалният план на Общината бе Шишмановата баня да бъде арена на Нощта на литературата. Заради вероятността от валежи и очакваното хладно време локацията бе изместена.

Освен в църквата „Св. св. Петър и Павел”, четения ще има също в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” и в сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, както и в читалище „Надежда”.

Европейската нощ на литературата е инициатива, имаща за цел да представи по атрактивен начин съвременната европейска литература и да привлече вниманието на читателите, преводачите и издателите към творчеството на различни автори. В България инициативата се провежда за шести път, а в световен мащаб – за единадесети. Своеобразният хепънинг е иницииран от Чешкия център в София, а негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България. Към инициаторите във Велико Търново се включват Общината, МДТ „Константин Кисимов” и Европейския информационен център.