Велико Търново празнува Деня на Европа за 20-а година

  • 09 май 2017, 12:06
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium picture18 013

Picture18 013

 

За двадесета поредна година Велико Търново празнува Деня на Европа – 9 май. Деца от детските градини и ученици от училищата дефилираха по главната улица „Васил Левски” по време на парада на знамената на страните членки на ЕС. Пред Общината тържествено бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново. Малкият Никола рецитира стихотворение, посветено на Деня на Европа, което предизвика бурни аплодисменти от официалните лица, учениците и жителите на старата столица.

Picture18 031

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че Старата столица е първият град в България, който празнува Деня на Европа далеч преди членството на страната ни в Европейския съюз. Той посочи, че от самото й начало традицията е насочена към децата и младите хора. „Щастливи сме, че днес те имат възможността да участват в много европейски образователни проекти, да пътуват, да се срещат със свои връстници, да обменят опит, да учат и работят заедно”, каза Даниел Панов.

Панов подчерта, че равноправното членство на България в европейските структури представлява сбъдването на национална мечта, зародила се в умовете и сърцата на най-светлите и видни представители на българското Възраждане. „На нас се пада честта и отговорността да участваме и да защитаваме европейския проект винаги, когато има необходимост от това, изтъкна кметът.

„Преди да бъде европейски съвет, комисия и парламент, преди да стане единен пазар за над 500 милиона души, европейският проект е преди всичко пространство на споделени ценности. Европейският съюз не е просто най-мащабният политически проект в историята, а нашата надежда, че бъдещето може да носи мир, прогрес, развитие, социално-икономическо равенство и просперитет за всички. Тези ценности ни завещаха основателите на обединена Европа. Затова във времена, в които европейският проект е подложен на външни атаки и вътрешни изпитания, наш дълг е ясно е да го подкрепим. Наш дълг е да продължим да изграждаме общ политически, икономически и най-вече ценностен проект, в центъра на който стои всеки от 500-те милиона европейски граждани”, завърши Даниел Панов.
Празникът продължи с многобройни изненади за децата. По случай Деня на Европа в 21,00 ч. ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. След края на шоуто крепостта Царевец ще бъде осветена в синьо и жълто – цветовете на знамето на ЕС.