1435308179
Oбщина

Велико Търново

ВИЖ общините (10 общини)

Община Велико Търново се намира в Северна България. Състои се от 89 населени места. През територията й минава една от големите и пълноводни български реки - Янтра. Благодарение на богатото си културно-историческо наследство Велико Търново е важен туристически център.

Градът е столица на Втората българска държава и на Княжество България в периода 1878 - 1879 г. През Средновековието носи името Търновград, като постепенно става известен с наименованието Търново. През 1965 г. пред него е добавено “Велико“ в чест на предишната слава на града.

По време на своя средновековен разцвет градът е играел важна роля на европейската икономическа и политическа сцена. От тези времена е и емблемата на града - хълмът-крепост Царевец. Символ на възхода на Средновековна България е и паметникът “Асеневци”.

Непосредствено до Царевец е хълмът Трапезица, с живописната Асенова махала и красивите църкви “Св. Димитър”, “Св. Четиридесет мъченици”, “Св. Апостоли Петър и Павел”, “Св. Георги” и “Успение на Пресвета Богородица”.

Във Велико Търново се намира емблематична за България сграда на Учредителното събрание, където през 1879 г. е приета Търновската конституция. В непосредствена близост се намира един от най-богатите на експонати музеи у нас - Археологическият.

Етнографският комплекс “Самоводската чаршия” във Велико Търново е една от основните забележителности на града. Комплексът се състои от реставрирани или построени в старинния възрожденски стил сгради, малки дюкянчета и работилнички. В комплекса се намира и родната къща на писателя Емилиян Станев.

Близо до Велико Търново е разположен архитектурният резерват Арбанаси - малко планинско селце с автентични възрожденски къщи. Наблизо е и Патриаршеският манастир, известен с книжовната дейност на Евтимий Търновски.

Ценен археологически паметник е резерватът “Никополис ад Иструм” - римски и ранновизантийски град, създаден по подобие на малоазийските градове.

Община Велико Търново има богат културен календар със събития от местно и международно значение. Сред тях са Летен сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете”, Национален Петропавловски събор, Национален фолклорен фестивал “Насред мегдана в Арбанаси”, Международен фестивал на историческите възстановки “Ежедневието на средновековен Търнов: Цар Калоян”, Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите.

Връх на антарктическия остров Ливингстън е наименован Търново в чест на старата столица на България.    

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

22 март

 

КОНТАКТИ

5000 Велико Търново

пл. “Майка България” 2

Тел: 062/619 203

mayorvt@vt.bia-bg.com

www.veliko-tarnovo.bg