Великотърновци четат под звездите в Шишмановата баня

  • 03 май 2017, 14:00
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium picture14 002

Picture14 002

Великотърновци ще четат под звездите в средновековната Шишманова баня, която бе реставрирана през последните няколко месеца и е най-новата туристическа атракция в града. Автентичната средновековна къпалня ще бъде едно от читателските „гнезда” по време на Европейската нощ на литературата. Събитието ще се състои на 10 май, а Велико Търново се включва в инициативата за пета поредна година.

От 18,00 до 22,00 ч., на всеки 30 минути четец ще декламира откъси от литературни творби на европейски автори, преведени на български. Освен в Шишмановата баня, това ще се случва също в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” и в сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”.

Европейската нощ на литературата е инициатива, имаща за цел да представи по атрактивен начин съвременната европейска литература и да привлече вниманието на читателите, преводачите и издателите към творчеството на различни автори. В България инициативата се провежда за шести път, а в световен мащаб – за единадесети.

Своеобразният хепънинг е иницииран от Чешкия център в София, а негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България. Към инициаторите във Велико Търново се включват Общината, МДТ „Константин Кисимов” и Европейския информационен център.