Великотърновци разгледаха инфомобила на проекта „Южен поток" (СНИМКИ)

  • 27 ноември 2014, 17:19
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54775c0c98f2c

Стотици деца и възрастни великотърновци разгледаха в четвъртък мобилната експозиция "Да свържем Европа", която представя проекта „Южен поток“. Разположен при входа на централния парк „Марно поле“, специалният презентационен автомобил остана в старата столица от 11 до 19 часа на 27 ноември.


Събитито във Велико Търново бe част от европейската информационна кампания "Да свържем Европа", в рамките на която мобилна мултимедийна станция - Инфо-мобил, преминава по маршрута на бъдещия газопровод "Южен поток".


 

Основната цел на инициативата e да запознае местното население с проекта "Южен поток", да разкаже за неговата същност, цели и ползи. България е последната спирка на Инфо-мобила, който вече посети различни градове по трасето на газопровода в Унгария и Сърбия.


Макет на специализирания кораб, транспортиращ тръбите, с които се изгражда черноморското трасе, привлече най-силно вниманието на великотърновци. Чрез кораба се съдейства за автоматичното заваряване на тръбите, на дълбочина 2200 метра на морското дъно, обясниха домакините в мобилната станция. Всяка тръба, участваща като елемент в газопровода е с диаметър 81 см, дълга е 12 метра и тежи 9 тона, разбраха жителите на старата столица.


В инфо мобила е разположена и част от тръба, с реалното сечение и истинския материал, от който се изработват. Тръбите, които ще отвеждат синьото гориво по газопровода „Южен поток“ се правят в Германия, Япония и Русия.