Великотърновци се преклониха пред Стамболов

  • 30 януари 2019, 19:29
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium img 20190130 114006

Великотърновци се преклониха пред Стефан Стамболов. Пред паметника на бележития българин бе отбелязана 165-а годишнина от рождението му. Жители на Старата столица, ученици и млади хора, общественици и представители на институции, организации и сдружения си спомниха за живота и делото на Стамболов. Той е роден във Велико Търново и управлява България в периода 1887-1894 година.

Програмата започна с литературно-музикалната композиция „Стефан Стамболов - революционер, поет, държавник“, изпълнена от учениците Десислава Димитрова, Мирослава Дончева и Бирджан Яначков. Слово произнесе директорът на Регионалната библиотека Петко Р. Славейков“ Иван Александров, който припомни, че именно 30 януари е датата, считаната от историците за рождена на Стефан Стамболов.

Подчертано бе, че само 21-годишен, Стамболов вече е възприет като наследник на Апостола на свободата на Васил Левски, веднага след Априлското въстание готви съпротива срещу Османската империя, а по време на Освободителната война оказва много голяма помощ за военното разузнаване и сам снабдява войските с храна и провизии. По време на честването бе изтъкната също голямата заслуга на Стефан Стамболов за изграждането на основите на модерната България, за създаването на висшето образование, за развитието на икономиката и стопанството.

Благослов бе отслужен от отец Славчо, последва и военен ритуал. Венци и цветя в знак на признателност поднесоха заместник-кметовете на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и проф. Георги Камарашев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Любомира Попова, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, началникът на НУВ „Васил Левски“ бриг. генерал Пламен Богданов и др.