Великотърновският университет е пред фалит

  • 25 януари 2016, 13:17
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 1ee7 bff9

Великотърновският университет "Св.Св.Кирил и Методий" е пред фалит. Това обяви публично в понеделник ректорът проф. Христо Бонджолов. Той изтъкна, че бюджетът на висшето училище е орязан с 1 130 000 лв, а за капиталови разходи за 3 г. бившото ръководство е изхарчило близо 2 млн. лв. Неразплатените наднормени часове по бакалавърски и в магистърски програми пък възлизат на около половин милион лева


След като се е обръщал към МОН и МФ, проф. Бонджолов накрая е стигнал до директна среща с премиера Бойко Борисов, на чиято помощ разчита, за да продължи работата си Великотърновския университет.


"Капиталовите разходи от години са 86 000 лв. (по 1 лев на кв.м), с тях дори един малък ремонт не може да се направи. Затова ВТУ е отделял от собствените си средства 10 пъти повече, отколкото е давала държавата. Ремонтите са били неизбежни, не мога да упреквам бившето ръководство. Но в последните три години имаме намален прием, съкращават ни и бюджета и вече финансирането на университета е невъзможно. Затова помолих г-н Бойко Борисов да ни върнат средствата за капиталови разходи, които самите ние сме вложили. Става въпрос за 2 млн. лв.", заяви проф. Христо Бонджолов.


Общата рамка на бюджета е 17 млн. лв. От тях 9.5 млн. отпуска държавата, останалите вузът осигурява от таксите за обучение. Държавната субсидия обаче не стига дори само за заплатите, ние добавяме 2.7 млн. лв. годишно, обясни ректорът. Очаквахме ВТУ да попадне в ОП “Региони в растеж”, а се оказа се оказа, че са одобрени само софийски вузове. Някои университети са “по-държавни” от останалите, за тях финансиране има, защото имат лоби, директен бе проф. Христо Бонджолов.


След като не получил разбиране нито от МОН, нито от МФ, накрая той стигнал до среща с Бойко Борисов. Прие ме, обясних му ситуацията, проверката, докладите. Казах му, че ВТУ ще затвори врати през октомври. Премиерът показа, че е разбрал проблема, много се надявам, че ще помогне. Ние искаме да ни върнат само нашите средства, които сме вложили, заяви ректорът на ВТУ.


Ако университетът затвори врати, това ще е проблем и за Велико Търново – 12 000 студенти и 1000 преподаватели ще се окажат на улицата. С кредит са изплатени заплатите за декември. Новият бюджет ще стигне само до края на август. Днес той трябва да бъде гласуван на Академичен съвет. Ако подпиша, обричам ВТУ на фалит, призна проф. Бонджолов.


От ВТУ заявиха, че са положили всички усилия да съкратят разходите, да оптимизират режима на работа. Не могат обаче да си позволят да вдигат таксите, защото ще загубят студентите, а съкращенията на персонала също не са решение.


ВТУ харчи повече, отколкото може да си позволи, призна и зам.-ректорът проф. Стоян Буров, който очерта основните причини за финансовия колапс: демографската криза, намаляването на мащабите на града, конкуренцията от другите вузове, намаляването на интереса към хуманитарни специалности и т.н.


Той оповести всички предприети мерки за свиване на разходите: ограничаване на малкия курс – въвеждане на минимален брой студенти, сливане на групи и курсове, закриване на неефективни специалности, преизчисляване броя на часове на преподавателите, ограничаване на неефективното задочно обучение и др. Ограничаваме се, но има един предел, заяви проф. Стоян Буров.
ВТУ се надява правителството да прояви разбиране и да отпусне освен бюджета още 2 млн. лв., дадени от самия вуз за капиталови разходи. В противен случай наистина от октомври Великотърновският университет ще затвори врати.


Още новини от Велико Търново и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК