Велинград чака доклада на РИОСВ, за да вземат мерки против волфрамовата мина

  • 29 ноември 2014, 13:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5479c36daaa36

"Ние не сме против инвеститорите. Не ни интересуват и инвестициите, защото за нас е важно Велинград да остане чист и да имаме здрави деца. Това е категоричниото мнение на хората в града след общественото обсъждане на Оценката за въздействие на околоната среда за инвестицонното предложение на фирма "Ресурс1" АД от Пловдив.


Според него затворената волфрамова мина Грънчарица ще заработи, ще се отворят нови работни места, а продажбата на чистия продукт, волфрам ще донесе пари.


"Сега ще изчакаме доклада на РИОСВ Пазарджик и ако е положителен и разрешава добиването на волфрам, ние ще предприемем всякакви законови мерки за спирането на проекта", заяви пред kmeta.bg Цвета Андонова, председател на инициативния комитет за защита на Велинград. Хората са готови да се свика и местен референдум за запазването на природата в СПА центъра на Балканите.


"Ние не сме съгласни с това решение на държавата за дадената концесия, за добив за волфрам. Затова до последно ще се борим", категорични са жителите на града. Вчера се видя, че има и хора, които одобряват инвестицонното предложение. Те се надявали, че щом заработи Грънчарица ще има работа и за тях. По-късно обаче се разбра, че това социално слаби граждани, без средно образование и единствената им надежда е някъде да намерят препитание.


Идеята за възобновяването на добив на волфрамова руда в Грънчарица срещна отпора и на седемте партии в Общинския съвет на Велинград. Нещо, което рядко се среща в България, всички да се обединят за добруването на гражданите, доволни са велинградчани.Опасността от екологична катастрофа обаче е по-голяма, отколкото волфрамовата руда да донесе благополучие на града, едунодушни са местните. Вчера бе приключи общественото обсъждане и ясно се видя недоволството на хората. Подписите против отварянето на рудника вече са над 6000.


Фирма "Ресурс1" АД от Пловдив е получила концесия за 50 години  ползване на мина Грънчарица. Дружеството вече е хвърлило доста средства да проучване и ако получи одобрение следващите 30 години експлоатира и  добива руда от най-голямата волфрамова мина в Европа, край Велинград.