Велинград е във фалит, общината е със запорирани сметки

  • 03 февруари 2016, 10:34
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 aee4 08b4

От вчера Велинград е със запорирани сметки, общината не може да извършва плащания нито към детските градини, нито към училища - изобщо никакви социални плащания, съобщи на брифинг Владислав Горанов.


"Колко хора са знаели, че през последните 4 години общината е докарана до фалит? Местният общински съвет не е разглеждал проблема и той излезе на бял свят едва след местните избори, когато стана ясно, че общината практически е във фалит", разясни финансовият министър. Дълговете на града са в размер на 11 млн. лв., съобщиха от министерството след запитване на Kmeta.bg  На въпрос на Kmeta.bg към община Велинград по повод запора, от общината отвърнаха, че ще коментират, когато се запознатя подробно със случая.


Интерес към получаване на финансова помощ за оздравяване на бюджетите си проявяват всички общини, заяви още Горанов. "Тези, които по предварителни оценки отговарят на изискванията, са около 20 общини. Някои от тях като Велинград, Видин и Сливен, са с големи дългове и просрочия по плащането им", каза министърът. Около 150-160 млн.лв. са натрупани само като просрочвания, извън общите задължения на общините, добави той. 


Законът не предвижда таван на помощта по финансовия механизъм, по който държавата ще дава безлихвени заеми на закъсалите общини в замяна на планове за оздравяването им, каза още Владислав Горанов. "Контролът как ще се харчат отпуснатите по механизма средства ще се осъществява по същия начин, по който се контролират общинските бюджети. Ще подпомогнем нормалното функциониране на местната власт", заяви финансовият министър. 


"Можем да се разпростираме до размера на фискалния резерв при отпускането на заеми, но едва ли ще се стигне до подобни ексремни ситуации. Със сигурност обаче има общини, които не могат да изпълняват функциите си", каза още Горанов.


Оздравителните планове на общините, срещу които ще се отпускат заемите, могат да включват всичко, централното правителство ще оценява адекватността им и ще ги одобрява или отхвърля. "Самостоятелността на местните власти предполага както права, така и отговорности", каза министърът.


Механизмът решава 2 проблема, разясни Горанов: "Сега в законодателството липсват разписани правила, които да позволяват на държавата да подпомага финансово местните власти. Освен това няма правила, които да принудят кметовете да уведомят общинските съвети и общиството като цяло, че общината има финансови проблеми и да предприемат оздравителни мерки. Механизмът за подпомагане въвежда правила и по двата въпроса", разясни финансовият министър.


 В Дупница финансовото състояние на общината е било проблемно, през 2011г. бяха спрели дори финансирането на средните училища, припомни той. "Сега вече общината е на крака. До момента на общините са дадени безлихвени заеми от държавата в размер на 50 млн.лв.", завърши Горанов.


Още новини от Пазарджик и региона вижте ТУК


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.