Велинград се напълни за празниците

  • 01 май 2013, 11:23
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a16df5dd63f

За празниците хотелите във Велинград са пълни. Свободни места почти няма и в големите хотели, и в къщите за гости, показа проучване сред представители на този бизнес курортния град.

Българите масово са предпочели тази година да изкарат празниците в страната, на едно мнение са администраторите в хотелите във Велинград. Причината - при много от фирмите почивните дни са с прекъсване за 2 или за 2 и 3 май, други пък и на 1 не почиват, а за по-кратък период не си струва да пътуват зад граница.

Николай Узунов, управител на един от популярните четиризвездни хотели в родопския град, каза още, че тази година и промоциите ще доведат много хора на почивка във Велинград. Отстъпки от порядъка на 10 или 15% се предлагат в почти всички хотели.

Тази седмица обаче ще е решаваща за сезона, тъй като ще стане ясно колко са чуждите туристи, които ще дойдат във Велинград. "Засега продължава да е най-силен интересът сред руските гости", казва Узунов.

Атанас Шопов, администратор в друг известен хотел от същото категория, казва, че е приключил с резервациите още преди около месец и половина. На подобна потребителска активност се радват и другите популярни и многозвездни хотели в СПА столицата.

Рано са свършили местата и малките къщи, като тези извън Велинград, тип хижи, са доста предпочитани. Цените за вилите от селски тип варират от 20-50 лева на човек за нощувка до 900 лева за наемане на цяла къща за шест дни с пет нощувки за компания от 10 човека, сочат оферти в специализирани сайтове. На повечето от тях обаче вече също е поставен мигащ надпис "резервирано".

Въпреки кризата, интересът към СПА столицата не стихва, като собствениците на хотели "ухажват" най-вече гостите си от големите градове като София и Пловдив, защото оттам групите по традиция са най-многобройни.

Сравнение с курортите в съседните страни отново показва, че почивката във Велинград не изпъква с цена. В повечето случаи тя еднаква като цена или дори по-скъпа от такава в сравним като категория и условия хотел в Гърция или Турция. Разликата е обаче, че и в двете съседни страни туроператорите поемат и транспорта, докато самостоятелно организираната в родопския курорт почивка се оскъпява и заради разходите за гориво.

В последните години Турция се превърна в една от предпочитаните дестинации от българите, но пазарджиклии я предпочитат само за лятото, сочат наблюденията на местни турагенти. Курортите в южната ни съседка предлагат екзотика на поносими цени. Офертите за Великден тръгват от 650 лева на човек в тризвездните хотели, средно по 800 лева е пакетът за четиризвезден. В тази цена влиза пътуването с луксозен автобус, пет нощувки, закуски и вечери, празнична вечеря и застраховка.