Велинград се превръща в център за обучение на кадри за туристическия бранш

  • 08 февруари 2016, 16:36
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5eb762145f

Велинград може да се превърне в център за обучение на кадри за туристическия бранш. Това станя ясно по време на посещението на ресорният министър Николина Ангелкова в града. Ангелкова обсъди с местната власт и бизнеса актуални теми и перспективи в развитието на туризма в района.


Министреството на туризма ще подготви пилотен проект, който ще бъде осъществен с пълното съдействие на общината, стана ясно от думите на кмета д-р Костадин Коев.Сред дискутираните теми беше и кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм чрез взаимно рекламиране на общините чрез предоставяне на билбордове, на които ще се поставят реклами на обекти от други общини, а Велинград ще се рекламира в други краища на България. Велинград ще се присъедини към 11-те общини, които към момента са част от кампанията.


Наболялата тема за волфрамовата мина в местността Грънчарица не бе подмината. На министър Ангелкова бе връчено открито писмо против рудодобива, подписано от кмета на общината, председателите на Общински съвет Велинград, Консултативен съвет по туризъм, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и граждански сдружения. Ситуацията се оказва сериозна, заради краткото време до предстоящия Доклад за оценка на въздействието върху околната среда /ДОВОС/ и досегашното бездействие на местната власт.


Кметът на общината изяви своята категорична подкрепа за развитие на туризма във Велинград и потвърди, че приходите от туристическата такса ще бъдат изразходвани само за развитието на туризма и рекламирането на Велинград като туристическа дестинация.


На работната среща, освен кмета д-р Коев, присъстваха народният представител Димитър Гечев и кметовете на общините Батак и Сърница - Петър Паунов и Неби Бозов, както и председателят на Общински съвет Бельо Мандражиев, представители на бизнеса във Велинград, общински съветници и членове на новосформирания Консултативен съвет по туризъм.