Велинград се вдига на протест срещу мина за волфрам

  • 22 ноември 2014, 09:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53bbc40683eeb

Граждани и бизнесмени от Велинград се вдигат на протест срещу намеренията за възобонвяване на дейността на стара мина за волфрам. Пред Нова ТВ хората разказаха, че всички гости на града са потресени от идеята в СПА столицата на Балканите да има действащ рудник. Затова в подписката се включва цяла България.


Интересен факт е, че общинския съвет във Велинград, в който има представители на 7 партии, се е обединил единодушно против добива на волфрам в града.


Според хотелиерите мината за волфрам и евентуални заводи за преработване нямат място при чистия въздух и минералните извори, с които е известна местността и заради които се посещава от хиляди туристи.


От фирмата-инвеститор заявяват, че мината няма да навреди на града, на околната среда и няма да има замърсяване. Според хотелиерите обаче не може туристите да посещават Велинград и да виждат заводи и мини. Жителите на града дори искат референдум, а не някой да решава вместо тях.


Волфрамът е светлосив, твърд, ковък метал с метален блясък. Цветът до голяма степен зависи от технологията на получаването му. Той е най-труднотопим от всички метали и втори от всички елементи след въглерода. Топи се при 3410 градуса по Целзий, а кипи при 6690.