1435315114
Oбщина

Велинград

ВИЖ общините (12 общини)

Община Велинград се намира в Южна България и е най-голямата по площ в област Пазарджик. Разположена е в живописната долина на река Чепинска, в западния дял на Родопите. Състои се от 16 населени места. Най-голямото богатство на община Велинград са 80-те минерални извора.

Велинград е обявен за балнеоложки курорт с национално значение през 1951 г., а с международно значение през 1981 г. Градът е обявен за “СПА-столица на България”. Международно признание е обявяването на Велингард за “СПА столица на Балканите” по време на Конференцията на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите.

Заради лековитата вода, в общината са изградени множество санаториуми, лечебници, модерни СПА центрове и хотели.

Миналото на този край се базира на историята на трите села Чепино, Лъджене и Каменица, които се обединяват през 1948 година в град Велинград. Археологическите паметници дават основание да се твърди, че Чепинският край е обитаван от тракийски племена през V-VI век пр. Хр. Най-трайни са следите от племето беси - открити са могили, некрополи, стени от селища и крепости. Сред тях се открояват със своята уникалност прекрасните образци на култова керамика (тип “Цепина”).

Крепостта Цепина/Чепино е последна от северните родопски крепости, паднала под турска власт. През 1666 г., годината на насилствено помохамеданчване, много местни жители бягат или се укриват в планината. По-късно тук се открива първото българско училище за децата на помохамеданчените българи.

Историческият музей във Велинград е най-старият в Родопите, възникнал преди повече от 100 години, като археологическа музейна сбирка към читалището в с.Каменица. В непосредствена близост до него е църквата “Св. Троица”, построена през 1816 г.

Сред най-забележителните места на Велинград е изворът Клептуза, а едноименният парк с двете си езера е един от символите на града. Той се намира в квартал Чепино. Тук се намира и карстовият извор Клептуза.

Културното развитие на града е повлияно от традициите на селата Чепино, Лъджене и Каменица, съхранявани и развивани в читалищата.

Повече от 40 години в административния център на общината се провеждат Велинградските празници на културата. Градът е домакин на Национален фестивал на старата градска песен и на Фолклорен танцов фестивал “Хоро при извора”.

Официален празник: отбелязва се в началото на месец юли, по време на Велинградските културни празници

Контакти: 

4600 гр. Велинград

бул. “Хан Аспарух” N: 35

Тел: 0359/5 21 17, 5 01 02

Факс: 0359 /54341

obshtina@velingrad.bg

m.velingrad.bg/