Велинградчани: Уранови ядра могат да се активират от взривовете на Грънчарица

  • 24 ноември 2014, 12:11
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 547320047956b

При взривните дейности за разработване на волфрамовия рудник Грънчарица край Велинград може да се освободят уранови ядра. Тази опасност обещава тотална екологична катастрофа в Чепинското корито. Това обясниха пред kmeta.bg от инициативния комитет във Велинград, който е в защита на града и против разработването на опасната мина. 


В РИОСВ Пазарджик има ОВОС, но са проучвани само повърхностните води. Проблемът е, че опасността е за подпочвените - минералните води. Ами ако се активират тези уранови ядра?, питат от инициатвиня комитет. Велинградчани са категорични, че няма да отстъпят и ще стигнат до край. Вероятно ще има и местен референдум.


На 28 ноември ще има две обществени осъждания за инвестицонното намерение на фирма "Ресурс1" АД от Пловдив за разработи и експлоатира най-голямата волфрамова мина в Европа. Такива залежи има и в Австрия, но те са по-малко от велинградските. Седемте партии в общинския съвет на града са обединиха и единодушно решиха да не се допуска отварянето на опасната мина.


Kmeta.bg научи, че обществените обсъждания ще са две. Едното е на 27 ноември в село Крастава и другото на 28 ноември във Велинград. Инвеститорите са подготвили 10 минутен филм, като презентация да дейността им и с него целят да убедят местните колко безопасна ще е работата на мината. В своя подкрепа инвеститора е привлякъл капацитите и академични перподаватели на два факултета от Минно-геоложкия университет в софия, потвърдиха от инициативния комитет.


През далечната 1985 г. по линия на СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ)  се порявява интерес към находишето в Грънчарица. И въпреки че по онова време решение взима партията велинградчани се вдигат и не позволяват добива, разказват от иницативния комитет. Те припомнят, че в още по-далечни времена през Велинград с открити вагони е карана уранова мина от рудника в Елешница. "Това е жила, разлом и започва от Елешница и продължава през Велинград до Грънчарица", обясняват защитниците на града.