Велоалея ще свързва Сл. бряг със селище „Чолакова чешма”

  • 10 март 2020, 15:57
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium dsc00291 copy 1

Двукилометрова велоалея ще свързва селищно образувание „Чолакова чешма“ с най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг.

Проектът е вече на филналната права. След трасиране на участъка бяха положени бордюри и беше насипан чакъл. Към момента велоалеята в голямата си част е асфалтирана. На места се извършва частично изместване на пътното платно, за да се осигури място за новото съоръжение. Предстои изграждане на връзки с няколко водостока. 

Строежът на обекта е във връзка с инвестиционните намерения на Община Несебър за изграждане на удобна и безопасна  за движение алея между селището „Чолакова чешма“ и курортен комплекс „Слънчев бряг“. Трасето ще бъде двупосочно, с комбинирано движение за колоездачи и пешеходци. 

По протежение на алеята ще се изгради улично осветление, което ще осигурява оптимална видимост през тъмната част на денонощието.

Изграждането на пътното съоръжение е в отговор на нарастващия поток от пешеходци, особено в летните месеци, включително и през нощта.

С реализирането на този обект на жителите и гостите на община Несебър ще се даде възможност за ползване на алтернативен, екологичен и евтин транспорт до и от Слънчев бряг. Построяването на съоръжението ще повиши и статутът на Кошарица, като съвременно и уредено селище.

Община Несебър планира и втори етап от изграждането на велоалеята, свързващ селището „Чолакова чешма“ и с. Кошарица. С осъществяването на двата обекта велоалеята ще свърже Слънчев бряг със селото.

Снимка: Община Несебър