Веселин Личев: Искаме от премиера Борисов 6,7 млн. лв., за да се разплатим

  • 17 ноември 2014, 12:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5406fc121ab38

Няма опасност от епидемия в Сопот, въпреки че новопостроената пречиствателна станция не работи с пълен капацитет. Откраднатите платки са заради дълг на общината към фирмата изпълнител. Финансовата примка се затяга около общината в края на годината. За проблема кmeta.bg разговаря с градоначалника Веселин Личев.


- Господин Личев, върнаха ли откраднатите платки и работи ли вече пречиствателната станция?
- Не, никой още не ги е върнал, но станцията работи.
- Има ли опасност от епидемия в Сопот?
- Каква емидемия? Колко градове в България имат пречиствателни станции. Знаете ли, че цялата канализация на Карлово се излива в същата река Стряма. А да не би в Карлово да има епидемия.
- Какво ще правите с тези финансови задължения към изпълнителя на станцията?
- Днес изпращаме писмо до премиера Бойко Борисов и искаме 6,7 млн. лв., с които ще решим натрупаните с години проблеми в Сопот.
- Какви са те?
- Договорът за пречиствателната станция изтича през декември и до тогава трябва да се разплатим с изпълнителя. Второ, досега МОСВ ни караше само да подписваме анекси и отлагахме проблема вместо да ни дадат парите. Знаете ли, че имам финансова корекция от 25% - 3,6 млн. лв. от 2010 г. на проекта за пречиствателната станция. Ако получим парите, които искаме от премиера, ще се разплатим. Първо - 3,6 млн. лв. на изпълнителя, второ - 1,7 млн. лв. лихви за 4 години. Трето, като направим това, ще се вдигне запорът, който ни блокира вземанията от регионалното министерство. От там имаме да взимаме 800 000 лв. по реализиран проект за енергийна ефективност. А знаете ли, че като ни се вдигне запорът и ще спре разпродажбата на общински имоти и ще възстановим обслужването на гражданите.
- А какви дългове има ВМЗ към общината?
- Ако положението при нас се оправи, общината ще спре продажбата на имотите на ВМЗ. Защото военният завод ни дължи 3,7 млн. лв. от данъци. Въпреки това ние продължаваме да сметосъбираме и сметоизвозваме отпадъците им.
- Господин Личев, търсехте ли друг вариант, за да излезето от финансовия колапс?
- Да. Искахме средства от ФЛАГ, но те не ни дадоха заем за окончателното плащане по проекта на станцията, докато не падне финансовата корекция. Искахме заем от 4 млн. лв. още по времето на финансовия министър Симеон Дянков, а той ни отговори, че ще ни даде 14 000 лв. Успоредно с това искахме от МОСВ да ни падне финансовата корекция изцяло. Знаете ли, че в това министерство са ни укривали документи по проекта, които са входирани. Папките стоят, а документите са изчезнали. И това са отчетни документи за извършени дейности. От правителството на Орешарски обясниха, че можели да ни намалят корекцията само с 5%.
- Правени ли са ви проверки по изпълнението на проекта?
- Над 18 проверки са извършени от ДНСК, РДНСК, РИОСВ, ДАНС, Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура в Пловдив, Върховна касационна прокуратура, АДФ и Сметната палата. Последната проверка бе през 2013 г. от ОЛАФ и никой не намери нарушение.
- Какво ви казаха от ОЛАФ за нарушенията, заради които имате финансова корекция?
- Разговаряхме с тях и ни обясниха, че няма завишени критерии и ограничаване на условията. Нормално е да се ограничат обикновенните строителни фирми, защото обектът - пречиствателната станция, е високотехнологичен и в него има ноу-хау, патенти и лицензирани софтуери. Ние задаваме параметри пречиствателна стойност и пречистени води. Има 80 фирми, които изграждат пречиствателни станции в цяла ЕВропа и Русия и те отговарят на тези условия. А обикновенните строителни фирми трябва да влязат в консорциум с така фирма. Затова и нашият изпълнител е българо-чешки.
- Община Сопот обжалва ли тази финансова корекция в съда?
- Да. Идваха вещи лица - експерти, от съда и ни казаха, че неоснователно ни е наложена финасовата корекция, защото пречиствателната ни станция е изградена на ниска цена - 11 млн. лв. А тя е първата такава в България безмирисна пречиствателна станция. Нормалната цена била 22 - 23 млн. лв.
- От къде ви се струпаха тези проблеми?
- Единадесет години община Сопот приключва годините след като се е разплатила с доставчиците си. Тази година за първи път има такива проблеми и не може да се разплати. И виждам в това изкуствено създадена ситуация.
- От кого, политически натиск ли?
- Това е от хора непрофесионалисти, които не разбират от материята. Това са калинки от МОСВ в предишни правителства.