Веселин Личев: С помощта на държавата оставихме 18 семейства в домовете им

  • 03 декември 2014, 13:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5406fc121ab38

"ВМЗ-Сопот" спешно ще плати част от задълженията си към община Сопот, за да не останат на улицата 18 семейства, изгонени от общинските жилища заради 3,7 млн. лв., дълг на общината към консорциума, построил пречиствателната станция по европроект, върху който са наложени финансови корекции. Съдия-изпълнител описа имотите и ги пусна на търг, а наемателите с ужас научиха, че по празниците ще бъдат изхвърлени от домовете, дадени им от общината.


Оръжейният завод има 3,6 млн. лева борч към кметството, натрупан от неплатени данъци. До решението ВМЗ да плати част от задълженията си и с тях общината да плати на консорциума,се стигна след вчерашната среща на кмета Веселин Личев и шефа на Инициативния комитет за спасяването на Сопот Манол Атанасов с премиера Бойко Борисов и икономическия министър Божидар Лукарски.


- Г-н Личев, доволен ли сте, че държавата намери начин да реши проблема с 18-те семейства, които бяха застрашени да останат без дом?


- Да, разбира се. Това е малка стъпка в правилната посока. За пет години никой не се беше интересувал какво се случва в община Сопот и как така проблемите, създадени от някои държавни служители, се отразяват на нас, както и на другите общини. Доволен съм и от това, че държавници се заангажират с въпроса да се спасят социалнослабите ни семейства, с което и да се спаси социалната политика на общината, която бе пред срив.


- Вие лично видяхте ли се с министъра на икономиката?


- Да, срещнахме се лично, както и говорихме по телефона снощи. Той обеща „ВМЗ-Сопот“ да плати задължението си към общината, което е в размер на 2,684 млн. лв. Това ще стане в рамките на 6 месеца. Г-н Лукарски ме увери, че ще бъдат изплатени 325 хил. лв. по сметката на частния съдебен изпълнител още днес, с което ще бъдат освободени от публична продан общинските жилища.


- Оптимист ли сте, че тези плащанията ще бъдат извършени?


- След като и министърът на икономиката застава зад тази идея, съм оптимист и вярвам, че банковите преводи от предприятието ще пристигнат в банковата сметка на съдия-изпълнител.


- Чрез намеса на държавата ли бе единственият начин да се реши проблемът?


- За 12 години като кмет съм се научил да отговарям само на въпроси, които са в моята компетенция. Обичам да правя коментари, за нещата, за които аз отговарям. България за това е на такъв хал, защото всеки се занимава с това, което не му е работата. Мога  да направя различни коментари по въпроса с разплащането на предприятието към нас, но не е редно да влизам в подробности.


- Какво се случва с финансовата корекция за пречиствателната станция?


- Остават въпросите за това коя личност определи от трите вида корекции, които съществуват в Европа, да се вземе най-тежката?  Тоест това е първият тип корекция, при която няма значение кой е виновен за корекцията – санкцията се поема от бенифициента, тоест от общината.


Ние нямаме никакви нередности около изпълнението.  Даже най-строгата европейска служба ОЛАФ мина и каза: "Няма злоуботреба" .  Защо само българските власти са констатирали, че има нарушения около „завишени критерии“. ..


Вторият тип корекции се използва в цяла Европа - плаща се от държавата и след това се налага оптимумът, който общината може да поеме.  При нас такова нещо няма. Остава само да се питаме коя е личността, която определи  държавата да задължава общините с милиони, които те няма от къде да намерят.


 - Колко общини са застрашени да пострадат серозно от финансовите корекции по оперативните програми?


- Бяха 50, в момента са около 100.


- Има ли някакви партийни мотиви в протестите на хората от Инициативния комитет за спасяване  на града?


- Няма абсолютно никакви партийни подбуди в тези протести. Това са същите хора, благодарение  на които Сопот от 2013 година е община. Тогава представители на четирите партии (БСП, СДС, ДСВ, ДПС) се обединиха и ме издигнаха за кмет, въпреки че партийните им централи им дадоха възможността да си издигнат техни  кандидати. Тези кандидати се движеха с мен навсякъде, просто бяхме един екип, едно цяло, и след изборите партийните централи ги изгониха! Цели 18 човека , защото ме подкрепиха мен - един седесар.


- Има ли нещо вярно в информацията, че паметникът на Иван Вазво ще бъде заложен заради дългове на общината?


- Няма нищо вярно в това, паметникът на Иван Вазов няма никъде да бъде заложен.  Всички имоти, които са публична общинска собственост (паметници, сгради на училища, читалища, спортни и детски градинки) няма как да се продават, това са несериозни работи.