Видин е домакин на инфоден за инвестициите в туризма и градската среда

  • 09 октомври 2018, 15:11
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Baba vida   festival

Днес Видин стана домакин на информационен ден за популяризиране на инвестициите в туризма и градската среда, предоставяни от европейската програма „Региони в растеж“. За да чуят възможностите за финансиране на проекти във Видин дойдоха представители на туристическия бранш, на общините в страната, граждани.

Информационният форум откри Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие. Тя изтъкна, че туризмът у нас става по атрактивен и печеливш, като се постига баланс между качество на услугата и цена. От януари 2018 година до края на август  страната е посетена от 6,9 млн. туристи, като ръстът им в сравнение с предишната година е 6%.

Заместник-министърът съобщи за разработената концепция за  развитие на туризма  и разделянето на страната на туристически райони – Дунав, Стара планина, София, Долината на розите, Рила, Пирин, Родопи,Северно и Южно Черноморие . Предстои учредяване на организации за тяхното управление. Всеки район развива по два вида туризъм плюс 4 допълнителни. Така България се развива като целегодишна дестинация.

Проектите, които са свързани с туризма, предвиждат създаване на туристически обекти от национално и световно значение, консервиране и запазване на културното и природно наследство, популяризиране и привличане на туристи. Освен хора от традиционните пазари, България все по-често посещават туристи от Китай, Япония, Индия. Тя се оформя като престижна дестинация.

Финансовият ресурс на програмата за туризъм е 353 млн. лв. Северна България може да ползва 210 млн. лв.

Кметът на Видин Огнян Ценков разказа за работата на общината за изпълнение на два проекта – превръщането на синагогата в културен център „Жул Паскин“ и реставрация и консервация на средновековната крепост „Баба Вида“.

Информационни дни ще има и в градовете Казанлък, Сливен, Велики Преслав.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!