Видин гледа дунавските градове от преди два века

  • 04 юли 2019, 20:26
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium izlojba dolen dunav 1

Литографии на художници от 19-ти век, запечатали пейсажи от Долен Дунав, са изложени в художествената галерия на Видин. Произведенията са притежание на централния държавен архив и ще бъдет показани в градовете по Дунав у нас.

Творбите на  Адолф Кунике, А. Фон Соар, Ф. Волф и Лудвиг Ермини пресъздават атмосферата на градовете по Дунав в миналото. На повечето от тях са изобразени военните крепости. Такива са литографиите от Видин, Смедерево, Оршова, Железни врати, Лом, Оряхово, Никопол. Сред творбите има и такава, на която е запечатано тагавашното село Флорентин, Видинско.

Творбите дават представа за ахритектурата, ландшафта, облеклото на хората. В такъв смисъл те са свидетелства за времето от преди два века. Посетителите могат да научат как е изглеждало дунавското поречие тогава, обясни Светлана Кръстева, директор на видинския държавен архив при откриването на изложбата.

Творбите на художниците ще останат в галерията през цялото лято, за да могат да ги зърнат не само гражданите, но и госитте-туристи във Видин.