Видин и Калафат честват 6 г. Дунав мост 2

  • 08 юни 2019, 16:26
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium most vidin 013

Над 250 видинчани днес посетиха отсрещния румънски град Калафат, съобщиха от общината. Автобуси на местна фирма ги превозиха безплатно, а пътуването е посветено на 6-тата годишнина от откриването на моста на Дунав, свързващ двата града. Това е първата подобна  инициатива и много от гражданите на Видин посетиха румънския град за първи път.

Честването на годишнината ще продължи и през следващия уикенд, когато ще има волейболен турнир с отбори на двата града и бънджи скокове от моста в Дунав.

Мостът бе открит през юни 2013 година от тогавашните премиери на двете страни – Пламен Орешарски и Виктор Понта. Лентата бе прерязана от двама работници – българин и румънец.

Мостът е вторият между двете страни. Дължината му е 3598 метра, а по средата има ж.п. линия. Отстрани на железния път има по две платна във всяка посока, пътеки за велосипедисти и пешеходци. С всяка измината година броят на автомобилите, които минават по моста, се увеличава. Проектната цифра отдавна е надмината. Сега дневно по моста преминават над 2000 тира и леки коли.

Мостът бе построен със средства от програмата ИСПА на ЕС и от бюджета на страната. България плати общо 226 млн. евро, а Румъния – 48 млн. евро.