Видин не е Бергамо, но страда от завърнали се от италианския град

  • 29 април 2020, 12:34
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%a6%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd %d0%a6%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b22

Видин се превърна в едно от огницата на заболели с коронавируса Covid-19. Вече 82 видинчани се лекувят от заразата, а двама от пациентите починаха. Как тръгна всичко в крайдунавския град, как градът ще се справи, след като много от лекарите и медицинските екипи са се разболели и верно ли част от лекарите са се заразили на тържество, което си организирали за Деня на здравния работник - 7 април, разговаряме с кмета на Видин д-р Цветан Ценков. Той е завършил медицина в София, специалист по вътрeшни болести и кардиология. Работил е в кардиологии в Банкя и Видин, както и в Либия. Основател на Медицински център „Биомед 99”, който менажира преди да спечели местните избори през 2019 г.

- Д-р Ценков, на шега наричат Видин Бергамо – италианският град, който е едно от огнищата на коронавируса на Ботуша. Имат ли основание тези хора?

- Никакво. Това е едно несполучливо сравнение, тъй като през последните дни изследвани от Видин дадоха положителни проби. Общият брой на заразените не само във Видин, а в областта, е 82. Националният оперативен щаб извади Видин от 8-те области с по-сериозна зараза с коронавируса. Никой не си дава сметка, че преди години Видин остана без работни места, особено след ликвидацията на големия химически комбинат. 8000 души заминаха за Италия, Испания да си търсят ново препитание. До днес в Италия има градове, в които всяка втора лека кола по улиците е с видинска регистрация. Сега много от тези хора се връщат. Тези, които пристигат с автобуси и самолети могат да бъдат проверени и поставени под карантина. Но тези, които пристигат с автомобилите си, как? Това е основната причина във Видин  да се появят повече болни. Видин се намира и по пътя между Средна Европа и Близкия изток. Всеки ден край града към или от Дунав мост 2 преминават по 1000 – 1200 тира. Ние не сме Смолян или Гоце Делчев. Европейският път ни поднася и този риск.

- Общината започна веднага борбата срещу разпространението на пандемията. С какво най-напред?

- Още през декември Видин получи два тира с дарение от Швейцария. То бе осигурено от фондация „Помощ и съдействие” и нашия посланик в страната. Доставиха ни болнично оборудване – чаршафи, кърпи за лице, дрехи за социално слаби граждани. В 140 кашона имаше медицински консумативи, специално облекло за лекарите. Тогава и през ум не ми е минало, че ще се наложи толкова скоро да го използваме. То бе предадено на областната болница. С обявяване на извънредното положение започнахме снабдяване с храна на възрастни  и немощни хора.С дарения осигуряваме храна на тези, които не ползват услугите на домашния патронаж или „топъл обяд”. Храната доставяме по домовете на хората. Това правят доброволци и общински служители. На 400 души осигурихме козунаци и яйца за Великден. Цялата работа на общината е подчинена на борбата със заразата, за неразпространението й. Зравният медиатор в ромския квартал „Нов п ът” разнесе брошури, в които е указано поведението на хората. Наблегнахме на личната хигиена, домашната дезинфекция, несъбирането на много хора. Видинската библиотека продаде мартеници у нас и в Румъния и с парите бяха купени респиратори за болницата. Започнахме и редовно миене на улиците, дезинфектиране на детските площадки. Закрихме общинския пазар, през който дневно преминаваха по 5000 души. Преди да го отворим, два пъти го дезинфектирахме.

- Много шеги предизвика задачата на танцьорите от общинския ансамбъл „Дунав” и музикантите от духовния оркестър да  контролират поведението на родителите с деца в парковете от два дни. Как ги възприемате?

- С почуда. Сега те нямат концерти, репетиции. Минават през трите парка – Крайдунавски, „Владикина бахча” и „Рова” и наблюдават как се държат родителите с децата в парка. Задачата им е да обясняват какво може да правят, какво не трябва да правят. Те нямат контролни функции, не могат да санкционират. Но са полезни и по този начин. Те са общински служители, защо да не бъдат включени в борбата ни със заразата. Преди години са пълнили чували с пясък, за да предпазят Видин от наводнение. Самите те са доволни от задачата си, само ги е страх от среща с болни хора. Затова и те са с предпазни средства.

- Какво предприемате за бизнеса?

- Видин е град на средния и малък бизнес. Освбождаваме от наем обектите, които не са работили през този период. От 1 януари не действа синята зона. Гражданите ще могат да платят данъците  си с отстъпка от 5% до 30 юни.

- Има ли във Видин напрежение по повод двата смъртни случая от коронавирус?

- Не, защото ние обясняваме. Починала е  жена на 77 години, лекувана в неврологичното отделение. Получила е инсулт, имала е диабет и е била в безсъзнание. Починал е мъж на 71 година, пак в неврологията с инсулт, диабет, хипертония, съдова деменция.

- Защо във Видин се разболяха и много медици – 32. Само от неврологията са 9?

- Защото колегите са подценили опасността. Чувам и за събиране за празник по повод деня на здравния работник. Искам и да ги оправдая – много от тях, макър и с немалък стаж, досега не са се сблъсквали с такава зараза. Сега и те, и ние се учим как да реагираме в такава ситуация.