Видин, Панагюрище и Белоградчик са №1 пазители на българския дух

  • 25 март 2019, 09:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%88%d0%b8%d0%bf%d0%ba%d0%b0

Конкурсът "Кмет на месеца" за март приключи. Градоначалниците на общините Видин, Панагюрище и Белоградчик се поздравиха с победа на тема "Пазители на българския дух".

В престижното онлайн допитване, организирано от Портала на българските общини - Kmeta.bg, жителите на цялата страна подкрепиха своите фаворити в месеца, когато честваме Националния ни празник на 3 март - Освобождението. Управници на редица български градове и села съхраняват българския дух, полагат усилия, за да се запази културната история на града и малки, и големи, и местни, и чужденци да са запознати с нея.

Онлайн гласуването в секцията „Кмет на месеца” стартира на 11 март и продължи до 24 март включително.

В категорията на общините с население над 50 хиляди души се състезаваха Видин, Стара Загора и Казанлък. Отличник е Огнян Ценков - Видин, който получи 56.46% от гласовете. Припомняме ви, че крайдунавския град отбеляза 3 март с историческа възстановка - шествие, водено от деца, облечени в четнически униформи, видинчани преминаха през центъра до площад "Бдинци". Видин е инициатор в създаването на живи мартеници. И тази година 750 ученици от всички училища на Видин изобразиха с телата си назъбена стена от крепостта „Баба Вида”, която е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България.

На второ място е кметът на Стара Загора Живко Тодоров, подкрепен с 33.84% вот. След него се нареди кметът на Казанлък Галина Стоянова с 9.69%.

При общините с население между 20 и 50 000 души победи с активно гласуване и 71.22% кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Второ място зае Генчо Генчев - градоначалникът на Свищов, който също получи солидна подкрепа с 27.45%. На трето остана Донка Михайлова - Троян с 1.33%. 

Община Белоградчик с кмет Борис Николов победи в категорията до 20 000 дущи. Той спечели с 75.04%, като след него гражданите поставиха инж.Дилян Млъзев - Елена (19.84%) и Никола Зайчев - Пещера (5.12%).