Видин - с най-прашен въздух

  • 25 май 2016, 21:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 eba9 e830

Във Видин през 2015 година са дишали най-прашен въздух, сочи статистика на екоминистерството, предоставена на „Монитор”.
Данните от нея показват, че в крайдунавския град през миналата година на 188 пъти уредите са отчели превишавания на лимита от 50 микрограма на куб. м на фините прахови частици във въздуха.


Основната причина за запрашаването на въздуха е използването на дърва за огрев, мръсните улици и тротоари и задръстванията. Общините търсят начин да намерят средства от еврофондовете, за да закупят машини за миене на улиците, но такава възможност засега няма.


Плевен е на второ място по запрашеност на въздуха със 138 случая на надвишаване на нормите, сочат още данните на МОСВ. Третото и четвъртото място е за Монтана и бургаския кв. Долно Езерово съответно 115 и 116 случая на наднормени измерени количества.


Само на два от пунктовете на екоминистерството в курорта Юндола и във варненското с. Старо Оряхово не са регистрирани еднократни случаи на надвишаване на пределните стойности от 50 микрограма на кубичен метър.


До 2 октомври, когато е била преместена, станцията на Орлов мост в София, на 45 пъти е отчела наднормени количества фини прахови частици, като максималното ниво е било почти 280 микрограма на кубик.


В България през 2015 година 71,3% от проверени 94 места за къпане са били с отлично качество на водата, сочи публикуваният вчера годишен доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия.
С лошо качество на водата са били 3,2 процента от местата за къпане, или три обекта. С добро качество на водата са били 19 места, или 20,2 процента от проверените обекти.


Кипър, Гърция, Люксембург и Малта имат най-чистите води за къпане в Европа, посоча (ЕАОС).