Видин вече предлага и единствената барутница в страната

  • 26 май 2019, 12:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium baruten sklad 2

Общината във Видин възстанови едно уникално за цяла България военно съоръжение – турския барутен склад, съобщи кметът Огнян Ценков. За реставрацията му тя е вложила 16 000 лв. от своя бюджет.

Турският барутен склад или по-известен като барутницата,  се намира в близост до крепостта „Баба Вида” и вече може да бъде разглеждан от туристите. Скоро в него ще бъдат експонирани и каменни паметници от римската епоха и Средновековието.  В същата зона се намира и възстановеният оръжеен турски склад, сега превърнат в лапидариум.

Барутните военни съоържения са малко известни в българската историография. У нас има само две – във Видин и в град Ардино, където е вкопан в земята. Свързват ги с името на султан Баязид Втори, управлявал империята от 1481 до 1512 година. Тогава тя е започнала да произвежда барут. В този склад първоначално се е произвеждал, а след това и съхранявал барутът.

Строителна фирма е обработила стените и покрива, който е затревен. С това той връща пъровначалния си вид. Досега складът не е използван никога и не е обявяван за паметник на културата. Но с него се възстановява т.н. отбранителна зона на крепостта „Баба Вида”, изтъкна кметът.