Община Видин е разположена в северозападната част на Дунавската равнина и е издължена по протежение на двата най-характерни завоя на р. Дунав в тази си част. Общината е в близост до Република Сърбия и граничи чрез река Дунав с Република Румъния. Съставена е от 34 населени места.

Община Видин, която е най-голямата по площ и население в областта, има водеща роля в областната икономика. Важно стратегическо предимство на общината е мястото, което заема в националната и европейска транспортна система. Видин е първото голямо пристанище в страната по течението на Дунав и начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при Кулата. На 2 km от града е разположен фериботният комплекс, който през 2013 година е заменен от втори мост по българското течение на реката. Гара Видин е една от най-старите жп гари в България, като експлоатацията й е започнала през 1923 година.

Видин е град с многовековна история. Създаден е още през древността. Възникнал е на мястото на древното келтско селище Дунония, където римляните по-късно построяват крепостен град с името Бонония, който българите наричат Бдин (свързвайки го и с глагола бдя/и), а по-късно Видин. По време на Римската империя е сред главните градове на провинция Горна Мизия, обхващаща земи от днешна Северозападна България и Източна Сърбия.

Като граничен район в рамките на Османската империя, Видин запазва своето политическо, военно и стопанско значение. След Освобождението градът е силно повлиян от западните модернистични тенденции в културата и архитектурата. Динамичното развитие се усеща от новоизградените фабрики и активни търговски връзки, осъществявани посредством Европейската река.

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

26 октомври (Димитровден)

КОНТАКТИ

3700 гр. Видин

пл. “Бдинци” №2

Тел: 094 609 416

Факс: 094 601 132

kmet@vidin.bg

www.vidin.bg

 


 

Община Видин има богато културно-историческо наследство. Една от най-значимите забележителности на града е крепостта “Баба Вида”, намираща се на брега на Дунав и опасана от ров с вода. Това е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България.

Архитектурни паметници с историческо значение са турският конак, джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу, “Кръстатата казарма”, църковните храмове, Видинската митрополия, сградата на стопанското епархийско училище, Синагогата.

Духовният стожер на българите във Видин е катедралният храм “Св. вмчк Димитър Солунски”, вторият по големина след храм-паметник “Св. Александър Невски” в София. Той е построен на мястото на дървена църква от XVII в. и носи същото име.

Община Видин е домакин на много събития с национално и международно значение. Сред тях са Международен фестивал на влашката песен и танц, Международен фолклорен фестивал “Танци край Дунава”, Национален Етнофест.