Видинските медици не се отказват от оставките си

  • 02 юли 2019, 09:57
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium bolnica protest 02 2019

109 медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори, лекари са подали оставки за напускане на болницата във Видин „Света Петка“. Сред тях са и двама завеждащи на отделения. Вчера след първия граждански протест срещу ситуацията в нея днес ще има и втори.

Много видинчани дойдоха пред централния вход, за да подкрепят протестиращите медици. Те настояват за увеличение на заплатите си до  размера на две минимални месечни възнаграждения и създаване на по-добри условия за труд. Подкрепящите ги граждани настояха болницата да запази сегашните си дейности. Ако медиците не оттеглят оставките си, то от 1 септември здравното заведение може да спре приема на пациенти. Засега те не се отказват от тях.

Повод за гражданските протести са думите на министър Кирил Ананиев за преструктуриране на болниците в Северозапада. Това означава закриване на неефективни отделения. Има такива отделения, потвърди директорът на болницата д-р Цветан Василев. Причината е липсата на лекари. Ако се присътпи към преструктуриране, то това ще стане под егидата на здравното министерство, обясни той.

На първия си протест гражданите решиха във Вдиин да започне подписка за защита на болницата. С нея ще бъде поискана и оставката на министър Кирил Ананиев и на директора Цветан Василев.