Вижте къде е единственият паметник на Ботев в Западна Европа

  • 02 юни 2016, 04:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0aed68 df69 0880

Един паметник на Ботев, който не е известен у нас, на този ден събира хиляди българи. Той се намира във ВИП парка на ЮНЕСКО в малкия австрийски град Голс в провинция Бургерланд. Инициативата за създаването на единствения паметник на Ботев в Западна Европа принадлежи на един от най-големите приятели на България в алпийската република – професор Ник Тиц. Той е роден през 1937 г. в Нойзийдъл ам Зее, където все още живее. От 1973 г. ръководи ателие-галерията „Ин ден Гербгрубен”. Има многобройни научни публикации в рамките на дейността си към ЮНЕСКО.


Като представител на културната организация на ООН Тиц посещава често нашата страна. По време на визитите си се запознава с много български художници, музиканти и представители на изкуството. Голяма роля за привързаността му към нашата страна има дългогодишното творческо сътрудничество и приятелство с пианистката и председател на културно-просветната организация „Св. св. Кирил и Методий” във Виена – професор Мими Димчева.


„Много мои приятели българи ми гостуваха в Австрия в галерията ми в Нойзийдъл ам Зее. Техните разкази събудиха моя интерес към българското изкуство и култура и особено към подвига на Ботев. Затова заедно с професор Димчева се заехме да популяризираме делото на бележития поет и борец за свобода, както и помощта, оказана му от австрийския капитан на кораба "Радецки" Дагобер Енглендер“, споделя Тиц.


В края на 90-те години ученият разбира за предстоящо посещение на българска делегация в Австрия и решава да направи подарък на нашите сънародници – бюст на Христо Ботев. Той се обръща към известния старозагорски скулптор Куньо Желев, с когото са приятели от 20 години, с молба да извае паметния знак. Творецът се заема с ентусиазъм със задачата и само след месец представя на австрийския учен модел на бъдещия монумент. По него Желев създава и 50-килограмовия бронзов паметник, който е открит тържествено на 2 юни 1996 г. в Голс.


Той бързо се превръща в място за преклонение, където вече повече от десетилетие на 2 юни се събират не само българите от Австрия, но и от съседна Унгария, Словакия и Чехия. За големите си заслуги за популяризирането на родната култура и изкуство в Европа през 2009 г. Ник Тиц е награден от българския президент с орден „Св. св. Кирил и Методий”.


Източник -http://www.desant.net/