ВиК секторът може да бъде спасен само с пари от Европа

  • 23 април 2014, 11:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5357a60bbd5a5

ВиК секторът може да бъде спасен само с пари от Европа, смята областният управител на Софийска област Емил Иванов. Той взе участие в общо събрание на Асоциацията по ВиК, в обособената територия на "Водоснабдяване и канализация"-ЕООД, което се проведе днес в сградата на областната управа.

Присъстваха кметовете на Божурище, Драгоман, Костинброд, Костенец, Златица, Антон, и Годеч, както и оторизиран представител на община Своге. Обсъдено бе процентното съотношение на гласовете в общото събрание и бизнес планът за развитието на дейността "ВиК"ЕООД-София за периода 2014-2015 г. Поради липсата на кворум не беше приет финансовият отчет за дейността на Асоциацията за 2013 г. Гласуването се отложи за 29 април.


Пред Kmeta.bg областният управител на Софийска област Емил Иванов заяви, че ВиК асоциациите тепърва прохождат, но според него това е правилната посока, в която трябва да се развиват. Той обясни още, че досега дружествата не са можели да кандидатстват за финансиране по програми и по тази причина от години, в градовете на територията на Софийска област не е инвестирано във ВиК инфраструктура.


"Не зная дали сте наясно колко много средства трябва да се налеят в сектора, за да потръгнат нещата. Надявам се, чрез Асоциацията по ВиК най-после да имаме достъп до европейските средства и да започнем да инвестираме, защото от години изоставаме в тази сфера", каза Емил Иванов.


На въпроса, дали няма да е по-добре ВиК да стане изцяло частна компания, областният управител заяви, че у нас няма такава практика и не знае, как нещо такова ще се отрази на социалната политика. Иванов предвижда, че ако дружеството се приватизира ще възникнат сериозни напрежения, защото тогава държавата няма да има лостове да налага правила на частника.


"Трябва да се види, коя е най-правилната тактика. За щастие има достатъчно специалисти по министерствата и смятам, че правителството има правилна политика по отношение на сектора, така че се надявам да вървим само напред" - така той мотивира страха си от това ВиК да премине изцяло в частни ръце.


На въпроса, къде е най-зле положението на територията на Област София, Емил Иванов заяви, че навсякъде проблемите са едни и същи. "Водопроводите са на 40 години и от тогава не са подменяни. Само около 5% от цялата водна мрежа е подменена. Частичните ремонти не са решение. Поради морално и технически остарелите тръби гражданите в района губят над 85% вода", разказа Областният управител.