ВиК-Велинград за Kmeta.bg: Градът ще има вода чак утре

  • 11 ноември 2015, 12:13
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5f2b6f33 361e 7c06

Велинград ще има вода едва утре към 12.00 часа на обед. Това обясни специално за Kmeta.bg управителят на местното "ВиК" дружество Борис Голомехов.


Няма алтернативно водоснабдяване, защото алтернативният водопровод е бил затрупан от свлачище още през март тази година, обясни Голомехов. Въпреки че още тогава от ВиК са сигнализирали областния управител, Комисията по бедствия и аварии, Министерство на регионалното развитие, проблемът с този водопровод още не е решен. 40% от водата в града се доставя именно по алтернативната тръба. 


Конкретната причина за спирането на водата днес е профилактика на водните съоръжения, извършвана от държавното предприятие ''Язовири и каскади'' към Националната електрическа компания, разясни Голомехов. Водопроводът за пречистването на водата на Велинград е засегнат от профилактиката и днес не работи. Тази профилактика е трябвало да бъде извършена още през август, но тогава все още градът е бил в активен туристически сезон. "Бе решено, че не е удачно хората да остават без вода 10 дни именно по това време", каза Голомехов.  


Градът има водни запаси до късния следобед, след което те свършват. Изчислено е, че запасите ще стигнат за 10 часа, считано от 9.00 часа тази сутрин. Това означава, че около 18.00 часа днес водните запаси на Велинград ще свършат.


''За хотелите това е особено неприятно, макар че някои от тях са се снабдили с вода. Същото се отнася и за домакинствата. Ще трябва да изчакат до утре на обед, когато ''Язовири и каскади'' ще приключат профилактиката си. Те дори я съкращават, за да спестят допълнителни неудобства на гражданите. Тя трябваше да продължи до 10.00 часа на 13.11, но ни увериха, че до утре към 12.00 часа ще приключи'', завърши Голомехов.