Винарово днес празнува за здраве и берекет

  • 02 февруари 2019, 16:10
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium vinarovo trifon

По традиция днес видинското село Винарово празнува за здраве и берекет от лозята, съобщи кметът Гинко Петров. Денят на Трифон Заразен, който се отбелязва днес заради почивния ден, е най-скъпият и почитан празник за нас. Защото от древни времена лозята и виното са били основния поминък на хората от селото. В него най-много почитат хляба и виното. Преди 200 години на път за Видин през него минава френският пътъшественик Жером Бланки и възкликва: „Господи, какви лозя тук!”

От сутринта на площада се събират хора. Всеки,  който е на крак, идва, за да се повесели в чест на лозето и виното си. С хоро всички се отправят към дома на Борис Цветанов, в чийто лозя става ритуално зарязване. Човекът е известен  с добре гледаните си лозя и уникалните вина, които сам си прави. Хорото води старият Трифон. На връшщане начело е новият – Борис Цветанов.

На площада започват хора, а в ритуалната зала – дегустация на вина, донесени от жителите на селото. Пеят се песни в чест на Трифон Зарезан, започва викторина.

Във Винарово някога се е отглеждал старият български сорт гъмза. Днес насажденията с него са малко. Но затова пък всички отглеждат мускат-отонел. Новият сорт е донесъл вече и нова слава на местните, твърди кметът. Всяка есен в селото пристигат автомобили от цяла България. Любителите на хубавото вино си купуват от винаровското грозде. Защото хубавото вино става от хубаво грозде, казват винаровчани.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!