Винарово почита своя закрилник – Трифон Зарезан

  • 01 февруари 2020, 21:22
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium vinarovo trifon zarezan

Днес цялото село Винарово, община Ново село, се събира, за да отпразнува деня на своя  закрилник – Трифон Зарезан,  съобщи кметът Гинко Петров. Това е най- почитаният празник не само заради името на селото, но и заради поминъка на предците и възраждащата се нова  лозарска слава на днешните му жители.В него от най-стари времена лозето и виното са на почит.  Знаят, че преди 200 години на път за Видин през него минава френският пътъшественик Жером Бланки и възкликва: „Господи, какви лозя тук!”

Празникът започна в 10 часа тази сутрин. На площада засвири духовата музика, а мъже и жени заприиждаха облечени в народни носии. С хоро царят на лозята – Сашо Александров, повежда съселяните си към дома на Златина Герасимова, където зарязва лоза. Лозето е като малко дете, иска много грижи, напомни  на съселяните си той. След това отново с хоро всички се връщат на площада, където ги чака богата трапеза и руйно вино. Всеки, който е на крак, се весели в чест на лозето и виното си. На площада започват хора, а в ритуалната зала – дегустация на вина, донесени от местните лозари. Пеят се песни в чест на Трифон Зарезан.Тази  вечер в ресторанта на селото се събират баш лозарите – 100 души, които продължават веселбата в чест на светеца.

До 1939 година селото се наричало Чугуруз. Новото било избрано лесно -  Винарово, заради многото лозя и бъчви вино във всеки дом. Прочуло се е с виното от сорта гъмза. Днес насажденията с гъмза са малко. През последните години са засадени хиляди декари нови лозя със сорта  мускат-отонел. Създадена е и винарска изба – „Калотов”.Местните продължават да отглеждат лозя за собствени нужди грозде и вино.  Всяка есен в селото пристигат автомобили от цяла България. Тези, които предпочитат домашно вино, търсят винаровското грозде. С него виното става уникално и истинско, хвалят се  местните лозари.